Det har hänt mycket sedan vår föräldrageneration var de som bestämde. Numera styrs världen av minderåriga barn via datorer och allehanda appar. Vi föräldrar av idag tycks vara den förlorade generationen. Jag själv är en Peter Pan som vägrar växa upp. Jag hävdar med bestämdhet att vår generation var coolare än de som växer upp idag. Barnen är så prydliga och vattenkammade och det hörs inte ett knyst från deras rum. De sitter nämligen vid datorerna och lever sig in i virtuella världar. I den andra världen kan de vara gifta och arbeta i någon fabrik där de trycker på en knapp dagarna i ända för att tjäna in lite virtuell kosing, något som de aldrig skulle göra i den vanliga världen.

Eftersom barnen inte har någon pubertetskris att tala om kan jag leva ut mina egna drömmar. Barnen skakar på huvudet när jag headbangar till en låt och tillsammans kan vi åtnjuta en gammal goding såsom Kiss, ACDC och Billy Idol. Min mamma lyssnade aldrig på sådana låtar utan det lyste rött i ögonen så fort jag höjde volymen strax över viskningsnivå. Hon lyssnade på finsk tango och sådant som endast kan dras igång med ett dragspel och en full lyssnarskara. Här hemma finns inga som helst tragedier vad gäller musiklyssnandet utom när jag, läs mamman, vill dra upp basen till tinnitusnivå. Barnen skakar då på huvudet och ger en lektion om hur öronen lätt kan skadas av höga decibel.

 

Min äldsta son har en informell lista över saker som jag inte får göra. Jag döper den härmed till min no-no lista. Här är de saker en mamma absolut inte får göra:

 • Mammor ska inte synas eller höras
 • Om mammor ska synas eller höras ska de inte kunna associeras till ett specifikt barn. Barn av idag hävdar inte jungfrufödsel utan snarare att de föddes ur en burk och där av olyckliga omständigheter hamnade i en familj som fick till uppgift att utfodra dem
 • Gå inte med endast badhandduk från badrummet i synnerhet om andra barn finns där som inte är direkt släkt. Varje naken kroppsdel kan väcka äckelkänslor. Det är OK att låta bli att duscha de dagar ni har kompisar där, eftersom bara tanken att ni står nakna i duschen får dem att hulka i sina datorstolar
 • Adda inte ditt barn på Facebook och tagga inte heller. Då gäller gå direkt in i känslomässigt fängelse utan att passera Gå.
 • Gilla inte ditt barns status på Facebook. Kom ihåg: mammor ska inte synas eller höras
 • Kommentera inte ditt barns vänner på Facebook. Ditt barn kan regrediera till fosterstadier av sådana tarvliga försök
 • Gå inte upp till barnens rum om de har kompisar där annat än med en tallrik bullar, en chipspåse, godisskål eller en bunt pengar. Här är det givetvis valfritt hur mycket man kan tänkas curla.
 • Sjung inte högt och absolut inte Eminem, Beyonce eller annat där musikstycket till stor del består av svordomar. Barn kan kräva psykoterapi av att höra mamma sjunga: slap the bitch up
 • Dansa inte i vardagsrummet om inte persiennerna är neddragna. Om barnen har kompisar hemma ska du krypa ner under täcket och dra igen sovrumsdörren
 • Kissa inte med öppen dörr. Det är endast tillåtet när barnen är under 3 år eller när de utvecklar ett medvetande
 • Hävda inte att du har ett eget liv. Du ska stå jour dygnet runt tills barnbarnen har blivit myndiga
 • Lyssna inte på musik med rytm. Att se mamma vicka på rumpan kan framkalla oanade känslostormar

 

 

 

 

 

 

Advertisements