karriär lycka

Jag vet inte vilken bok i ordningen jag läste, men det finns en historia som jag verkligen tog till mitt hjärta. En rik köpman hade efter åratal av hårt slit dragit sig tillbaka och besökte en grekisk by. Han träffade en fiskare som precis kom seglande med sin lilla jolle till hamnen. Han hade ett nät fullt av sprattlande fiskar. Den rike köpmannen kom i samspråk med fiskaren. Fiskaren berättade att han brukade åka ut på morgonen och komma hem till lunch med en fiskfångst. Fiskarna sålde han sedan till en fiskhandlare och för pengarna försörjde han fru och barn. På kvällarna gick han till den lokala restaurangen, spelade gitarr, sjöng och njöt av god mat och vin. Köpmannen såg det som ett tillfälle att lära ut hur han blir en förmögen man. Varför kunde inte fiskaren stanna lite längre till havs, fånga fler fiskar som han sedan sålde för mer pengar. Sedan kunde han köpa fler båtar som kunde fånga mer fisk och sedan starta en egen fiskkonservfabrik. Efter 15 år av hårt slit kunde han sedan dra sig tillbaka. ”Varför ska jag göra allt detta?” frågade fiskaren. ”Så att du kan vara med familjen, sjunga och spela gitarr, äta och njuta av god mat och vin.”

 

Regeringen talar om att de ska lagstifta om tvingad delad föräldrapenning för att vi kvinnor också ska kunna göra karriär, tjäna pengar och för att männen ska lära känna sina barn mer.  Varför ska jag offra den lilla stund jag har med barnen mot en fetare lönecheck? Min man älskar barnen, men han kunde inte stanna hemma med föräldrapenning då han drev restaurang och gatukök. Det fungerar inte för småföretag som skulle gå under av alla arbetsgivaravgifter och det faktum att ingen driver ett företag bättre än ägaren själv. Om regeringen då hade lagstiftat om tvingad delad föräldrapenning skulle de också kunna lagstifta om att sexmånadersbebisar har rätt att gå på dagis mellan 7 och 5. Och varför inte? I andra länder anställer man nannys. Jag tog i princip all föräldrapenning med alla barnen och de jag inte kunde ta, pga lagstiftning, fick brinna inne, eftersom min man inte kunde ta dem. Jag lovar, min man känner inte sina barn sämre för det, för att jag var hemma med dem. Hur var det med min karriär då? Jo då, jag fick chefsjobbet senare och kunde ha fortsätt att göra karriär ad infinitum. Jag har varken fått sämre lön eller sämre arbetsvillkor för att jag har tagit föräldrapenning. Det varnas om att man blir lönediskriminerad av att vara föräldraledig, men herregud det finns det lagstiftning på. En väninna till mig fick sämre löneförhöjning än en kollega som var föräldraledig, med ordet att man inte får lönediskriminera någon som är föräldraledig. Däremot går det att lönediskriminera någon som arbetar heltid, fast då kallar man det fri lönesättning.

 

Målsättningen med livet är ju egentligen i princip att man ska tjäna pengar tills man kan dra sig tillbaka och njuta av hårt intjänade pengar.  De enda gånger i livet vi inte måste arbeta för att tjäna pengar så att det går runt är: vid föräldraledighet, vid pensionering, vid sjukdom och vid arbetslöshet. Det har vi den svenska modellen att tacka för. Med föräldrapenning finns inga luckor i CV:n, som måste förklaras med fantasifulla ord. Med andra ord är föräldrapenning den gången i livet man får ett andningshål och kommer ifrån det stressiga livet. Att ha bebis kan vara stressigt, men ändå hinner man med en tvåtimmarspromenad, tvätta och laga mat. Om jag åker hemifrån halv åtta på morgonen och kommer hem åtta på kvällen pga jobb kan jag varken ta tvåtimmarspromenad, tvätta eller laga mat. 2-3 dagar i veckan har jag sådana arbetspass och de dagarna suger big time. Om regeringen tänker lagstifta om tvingad delad föräldrapenning kommer ni att få se barnafödandet störtdyka. Det här är kvinnornas andningshål och jag släpper inte ifrån den utan strid. Om vi kvinnor får lika bra lön som männen skulle jag kunna tänka mig att omförhandla.

 

Den sittande regeringen talar om att höja pensionsgränsen till 75 år. Baaah! För att pensionärer ska kunna få jobba. Sänk den till 55 år istället och låt dem som vill jobba få jobba. Arbeit macht niemand frei. Om jag varken får träffa mina barn för att jag måste jobba och sedan inte mina barnbarn heller går jag och sätter mig på en myrstack. Om jag inte får njuta en stund av frihet innan jag kolavippar, så kan Döden verka vara ett steg i rätt riktning.

 

Jag testade karriär ett tag, fick högre lön och mera semester. Jag jobbade över varje dag, utan att det syntes på lönechecken. Semester kunde jag inte heller ta ut, för det var alltid någon som var sjuk. När jag tog avsked och blev vanlig anställd fick jag den uteblivna semestern betald i pengar och då passade staten på att ta över 50% skatt på det. Jag tjänar idag, med OB-tillägg och övertidsersättning, mer än jag gjorde som chef. Om jag vill göra karriär? Hahahahahaha!!!

 

Jag har testat att tjäna mera pengar och testat högre status, men inget av det har gjort utslag på lyckobarometern. När jag är hemma och pysslar om hem och barn blir jag lycklig. Förut jagade jag efter något jag inte kunde nå och när jag slutade jaga och sträva fann jag den. Jag fann den där den alltid funnits: I hemmets vrå. Dessutom blir jag lycklig av att skriva och det min vän är alldeles gratis.

 

Advertisements