familjekort

Är det någon som kommer ihåg kortspelet Löjliga familjen? Det är som Finns i sjön, där man samlar på fyra likadana kort som då bildar ett stick. Den med flest stick vinner. Det finns en ny variant av spelet. Förut var det herr och fru Bagare och dotter Sockerkaka och sonen Kanelbulle och alla andra yrkeskategorier som Sotare, Skomakare, Lärare. Numera definieras vi kvinnor inte av mannens yrkesroll för då skulle jag en period ha kallats för fru Pizzabagare, fru Gatuköksbiträde, fru Kock, fru Unemployed, fru Studerande. Jämställdhet heter det. Jag är en egen person. Därför måste även spelet Löjliga familjen uppdateras till dagens dato. Numera definieras vi av vårt sociala beteende och till viss mån klasskategori.

Var beredda för laguppställningen, för här kommer de tretton familjerna:

Herr och fru Viktigpetter

Herr och fru Viktigpetter bor i ett lagom stort radhus utan renoveringsbehov för de har redan renoverat klart och drivit alla snickare och handymäns till vansinne och de strider fortfarande om priset på den senaste tapetseringen för tre år sedan. Drog inte våden 1 millimeter åt vänster för varje rad? De vägrar betala för tjänsten då de inte gjorde ett fackmannamässigt jobb. Herr och fru Viktigpetters barn Henrik och Mariette plågar myror på sin fritid och har fått fröken Lågstadielärare att börja knapra på piller då hennes omdömen om barnen ständigt ifrågasätts.

Herr och fru Halleluja

Herr och fru Halleluja ägnar all sin fritid åt att knacka dörr och erbjuda frälsning till höger och vänster men inte alldeles för många för att säkra sin egen plats i himlen av de 144 000 utvalda. De firar inte födelsedag, jul eller midsommar men gläds däremot enormt när senaste numret av Vakna kommer ut. Barnen Joshua och Maria äger varsin matsked som de gräver ett hål under sängen för att en dag kunna rymma därifrån.

Herr och fru Konsumentkredit

Herr och fru Konsumentkredit anser att allt kan köpas för pengar och då talar vi om de virtuella som aldrig någonsin existerat på deras bankkonto. De lånar till allt, även till att betala sina räkningar med. På fritiden ägnar de sig åt att förneka sitt köpbehov och använder räkningarna till att isolera huset med då elen stängdes av för två månader sedan. Barnen Finance och Bankruptia vet fortfarande inte om att de ska få ta över parkeringsskulder för bilar de aldrig kört med.

Herr och fru Ekonomisk

Herr och fru Ekonomisk hette tidigare herr och fru Snåljåp, men på grund av deras stämningansökan har vi tillsvidare bytt namn på dem. Herr och fru Ekonomisk skulle aldrig köpa nytt schampo utan att först skölja den tomma flaskan och använda det tio gånger till. I deras toalett finns en kruka med frivillig donation på 20 kr till hon som städar. Frivillig så tillvida att du kan välja att kissa i mörker eller ljus då knappen sitter utanför. Herr och fru Ekonomisk lagar aldrig mat då det finns gratis sådan på olika tillställningar och i skolor. Barnen Mi och Bo, namnen noga utvalda för att spara bläck, har slutat tala och kan på så sätt även dra ner på kaloribehovet.

Herr och fru Ekologi

Herr och fru Ekologi skulle aldrig få för sig att köpa kött från ett annat land. De vill ha närodlat och giftfritt. De odlar på sin egen balkong , i fönstren och har svamplådor under sin säng: Barnen Tofu och Green gömmer sin godispåse under sängen med hur många E-nummer som helst. På fritiden åker de gärna till Paris och New York på weekendresa för olika Agenda 21-konvent  och när de får långledigt åker de gärna till Amazonas djungel för att utforska utrotningshotade arter. Hur de kommer dit? Med en ekologisk eka som de själva ror? Nej, med sedvanliga ozonförstöraren flygplanet.

Herr och fru Kriminell

Herr och fru Kriminell har varit gifta i trettio år, men bara bott i samma cell i 5 år. De tycker att fängelsematen bör bli bättre och mer näringsrik och klagar över de hårda madrasserna. Barnen Råny och Cellia har en plan för hur de ska få ut livförsäkringspengarna på föräldrarna och börja på ny kula i nytt land.  Herr och fru Kriminell är för övrigt de lyckligaste av samtliga familjekort och ägnar fritiden åt det den bäst bör ägnas åt: sex och planera nästa kupp.

Herr och fru Korka-upp

Herr och fru Korka-upp har ett ganska så avslappnat förhållande till livet, utom när promillen börjar sjunka och den sista droppen på t-spriten är drucken. De har aldrig sett varandra annat än i ett luddigt sken och från botten av ett glas. Barnen Rosita och Remy Martin kom till under mystiska omständigheter och än så länge tvistar de lärde om hur ägget kan komma ut ur hönan utan att hönan haft en aning om det.  De ägnar fritiden åt fyllekörning, mäsk-tillverkning och att försöka hitta Sprit-Kalle genom alkoholdimmorna.

Herr och fru Mode

Herr och fru Mode har ett ängsligt förhållningssätt till livet. De vet inte hur de ska tycka och tänka förrän de öppnat tidningen Chick och Elegance. Barnen Evian och Fabulosa vet inte heller vad de egentligen gillar. Ena dagen rutfärgat, nästa dag spets. De vet bara att dyrt borgar för något som andra inte har råd med och därför är det bästa. Nämn ÖoB, Rusta och Bygg-Max för dem så tar de fram vitlöken och korsen för att jaga ut demonen ur dig.

Herr och fru Smaklös

Herr och fru Smaklös gillar allt som inte andra gillar. De gillar billigt, plast och gärna amerikanska husvagnsattiraljer. Det ska inte vara äkta, utan industritillverkat av oljerestprodukter. De smyckar sitt hem från topp till tå med rosa, girlanger, julgransbelysning som blinkar neongrönt och orange. På sin fritid shoppar dem på små billiga butiker utmed kranskommunerna, saker de inte trodde att de behövde. Barnen Frans och Tesco hittade de förresten på en parkering, ett erbjudande som var svår att motstå.

Herr och fru Bråkstake

Herr och fru Bråkstake älskar bråk, men säger du det i ansiktet på dem får du stryk. De säger att de inte alls gillar att bråka, men att folk tigger om det. De hatar gemensamma tvättutrymmen och skyltar där det står ”Parkering förbjudet”. Herr Bråkstake tycker om att fimpa sina cigaretter i Herr och fru Modes balkonglåda och fru Bråkstake signerar genom att urinera i samma blomjord. Barnen Släggan och Skadutaochskitai är de mest kända medborgarna i Litania och är med i samtliga tidningsutgåvor där de figurerat i mordbränning och skottlossning.

Herr och fru Aktier

Herr och fru Aktier kan värdet till och med på sina sockor och skulle inte tveka en sekund att sälja dem om de fick mer ut av dem än vad de köpte dem för. Herr och fru Aktier har ständig uppkoppling till Börsen och skulle aldrig handla i en butik de inte köpt in sig på några andelar för. Barnen Lukratia och Hausse har inget av värde i sina rum mer än andelarna som deras rum har tapetserats med.

Herr och fru Plastik

Herr och fru Plastik tycker att allt i världen är slipbara diamanter. Det gäller bara att hitta rätt plastikirurg. Herr och fru Plastik har förnyat sina bröllopslöften minst 20 gånger och gjort om bröllopsfotografierna för allt större bystkupa, allt mindre midja och allt bredare leende från öra till öra. De är aldrig någonsin arga, för de kan inte rynka pannan av allt Botox. Barnen Silikonia och Fake väntar på lagligt tillstånd att byta ut alla kroppsdelar som inte passar till den senaste trenden.

Herr och fru Flås

Herr och fru Flås är den hurtigaste familjen i serien. De flåsar och springer uppför trapporna medan jag skriver det här. Herr och fru Flås hälsar och säger att det aldrig är för sent att bättra på sin kondition. Barnen Speed och Maratonia har inte tid att prata för det är snart dags för simning, sedan badminton, skejting, volleyboll och karate innan de lägger sig för nästa dag tennisturnering. Jag blir trött bara av att skriva om dem.

Advertisements