kärlekens kulörer

Det puttrar och kokar i varierande grad i de svenska folkhemmen. Några brassar på allt vad de orkar. En del ligger på sparlåga och stänger till locket. Sedan finns det de som gömmer kastrullen och den ligger någonstans och samlar damm. Jag talar givetvis inte om matlagning. Jag måste ju upprätthålla någon typ av standard på min blogg. Jag menar ju kärlek, klistret som håller oss samman i en härva av kända och okända släktingar tvärs över jordklotet.

Kärleken är universell och förenar oss människor. Den säljer som kletiga Harlekinromaner och har ibland förbjudna inslag. Alla vet vad kärlek är, och det får vårt hjärta att ticka och banka. Händerna och armhålorna skvätter feromoner så att man kan stämpla in bomärke och revirsvett. Den far som en rodnad över våra kinder som överträffar de bästa påskkärringekinderna. Kärlek är den bästa och billigaste bantningsdieten för man kan leva på kärlek och luft, medan kroppen smälter till sin mest tilltalande  och akrobatiska form. Kärlek kan också graderas, för även om du råkar älska din dyrbara nalle-samling så väljer du inte dem före ditt barn. Kärlekens färg har alltid varit röd och dess symbol, gääsp, ett hjärta som inte alls liknar den biologiska om man nu inte råkar vara riktigt snäll och tycker se sig både vänster och höger kammare och förmak. Shit samma, för jag säger baaah! Kärlek kan inte klämmas in till ett rött hjärta för så enkel är den inte. Kärlek finns i alla möjliga nyanser. Vi använder oss av palettens alla färger, blandar ymnigt och kastar oss över tavelduken, vårt kärleksobjekt, och penslar på både grovt och fint och med välvillig kastteknik som skvätter över till alla andra runtomkring. Jag tänker nu delge er min teori om de olika färgerna, så att ni lättare kan sondera terrängen och kanske vara lite mer sparsam med vissa färger.

Hudfärgad kärlek

Den första kärleken till sin egen kropp. Det ska dras i snoppar, näsor, hår, tår och örsnibbar. Förvånade upptäcker vi att vissa kroppsdelar är mer töjbara än andra och återfår sin form när vi slutar dra i den.

Blågul kärlek

Sandlådekärleken. Kärlek är att bli knuffad i nyponbuskarna, få sin hårfläta klippt av pojken med den rinnande näsan, eller få sand i ögonen av hans några år äldre storebror, den farliga åttaåringen som alla tjejer vill pussas och kramas på. Pojkar i 5-6-årsåldern vill gärna kramas, men deras grovmotorik gör att näven knyter sig och ut far en smocka istället för en kram.

Rosa kärlek

Kallas ibland även pubertetskärlek. Rosa skimmer och önsketänkande står på tapeten. Kärleksobjektet varierar från dag till dag, likaså känslotillståndet. Allt från glädjetårar till bittra droppar får ögonen att glänsa klart. Det är en konstant fas som börjar vid puberteten och tar slut vid krossat hjärta eller när första barnet föds.

Röd kärlek

Kärleken i sin sanna essens, så ren och oförstörd. Du älskar honom och till din förvåning tycks även han älska dig. Han kan också visa det med diverse presenter, såsom fotbollsbiljetter, testprodukter från apoteket, den sista kanelbullen eller rentav att han hänger med dig istället för sina polare. Under relationen byter ni ut hela salivsystemet med varandra, flera gånger om. Man ärver varandras munherpes, körtelfeber och kariesrisk. Alltså Inget för den muntorra. Den här kärleken är tyvärr snabbt övergående och man ägnar resten av sitt liv åt att leta efter den. Lite här och lite där, det ena förhållandet efter den andra.

Svart kärlek

Jag säger bara: I hate U so much. Först färglägger man med rosa, sedan rött och sedan går man över till svart tusch. Den här typen av kärlek går inte att förstå för den som inte är invigd i dess mysterier. Kärleken går snabbt över till ett hatförhållande där man så att säga “pissar” ner hela kärleksobjektet med flygande föremål, trakasseri-SMS och utmälen om den andres utstående kroppsdelar som inte står i proportion med resten av kroppen. Svart är inte egentligen någon färg, likaså är inte det någon kärlek, men nu ska vi inte börja diskriminera. Såja svart, du är en färg. Bli inte arg. Ooops! Se upp!

Blodröd kärlek

Ganska lik den svarta kärleken, men här går kärleken över till ren förföljelse. Man glömmer bort att man var kär, men man kommer ihåg att befinnas sig på en viss adress, ett visst klockslag varje dag och följer efter en person som vagt påminner om någon man en gång var kär i. I ungdomen kan den vara ganska oskyldig, då man skickar en massa fråga chans-lappar och kastar suddgummi i huvudet. När man blir äldre slutar det ofta med fängelse, fotboja eller besöksförbud.

Purpurröd kärlek

Jag vill ha dig och dig och dig. Helst samtidigt, i samma säng. Penseln har fastnat i målarburken och det enda man vill är att färglägga hela världen och dra över allt med två ben. Slutar oftast i total katastrof, för när du har legat med alla i stan måste du förr eller senare börja om från noll eller byta stad. Det som kan komma surt efteråt skulle möjligtvis kunna likna den blågula kärleken. Observera att det sällan är ömsesidigt och att man också ska beakta den andras syfte med tête-à-tête– min knoge mot din kind. Det är inget grovmotoriskt handgrepp mot din strupe och ska inte förväxlas med en kram.

Gul kärlek

Den förnuftiga och intellektuella kärleken. Jag är bostadslös, du har en trea. Jag har inga pengar och dina behöver luftas lite i bankvalvet. Man skulle rentav kunna säga att sladden letar efter en kontakt. Barnen i dessa förhållanden är också noggrant kalkylerade för här slösas det inte på skott i onödan.

Grön kärlek

Även kallad kärlek över grönsaksdisken. Det som rör sig runt de KRAV-märkta gurkorna, klädd i brunt och grönt och har puls letar efter sin själsfrände med motsatt kön. Oftast faller kvinnan för mannen med rastafari-hår som inte sett schampo med tensider sedan han började fotvandra i Indien med endast ett ombyte som han bär på kroppen. Det är en bestående kärlek som kvarstår tills döden skiljer dem åt. Eller vänta? Kroppen utan miljögifter blir utmärkt gödsel till potatislandet och vem vet du kanske återföds till en liten maskros. Här gråts det inte annat än över växthuseffekten och förspilld odlingsareal.

Blå kärlek

Kärlek som underhålls av den lilla blå mirakeltabletten, Viagra. Det är sannerligen en dyr kärlek, för man har verkligen inte råd att hålla på på kaninvis om man nu inte är miljonär. Den här kulören slösar man inte på. “Vill du, så tar jag, annars skiter vi i’t!” Det gäller att regla dörren så att inte svärmor plötsligt står vid sovrumsdörren och har bestämt sig för att dammtorka alla era pelargonier. Lusten bör också infinna sig, så lite lustfylld erotik är på sin plats. Tänk inte på räkningar, liktornar, hemorrojder eller svärmor som står och bankar på ytterdörren.

Vit kärlek

Det är kärlek som aldrig kommer till skott. Det är blomman från den anonyma avsändaren, ett hastigt leende och killen på tredje raden, andra platsen från höger på skolfotot som alltid höll upp dörren för dig. Leder ingen vart. Det kan ju vara så att man är lite feg för att börja färglägga hjärtat. Det kan också vara så att det är den sista utvägen när alla andra färger är utrunna eller har torkat in. Eller så har man helt enkelt blivit trött på att färglägga.

Lila kärlek

Signifieras av att kvinnan färgar lila ränder i håret. Några vågar rejält och stoppar in hela huvudet i den kejserliga färgen. Nu är man mogen att nyfiket och med stor visdom utforska kärleken. Det finns varken bitterhet eller ångest, om man nu inte räknar med den tickande klockan i huvudet som säger att skynda, skynda, mens det finns något att fynda, för här börjar männen oförklarligt att droppa av en efter en. Det gäller bara att hitta någon att bry sig om. Tillsammans kan de sedan utforska varandras kroppar och gemensamt skratta åt alla brister och skavanker. “Men vänta, brukade inte brösten hänga strax under övre revbensbågen? De här är ju riktigt sköna att fläkta sig med.”

Grå kärlek

Man vill så gärna, men det går inte. Man kryper gärna in bredvid varandra och gör några tafatta försök att klämma på den andra. Mannen rullar på kvinnan och sedan när det är dags har både glömt vad det var de skulle göra. Var det inte så att de skulle sticka grytvantar eller tälja en liten båt? Något var det med ett utstickande, farligt föremål, men vad?

Advertisements