rättaansiktet

Jag blev smittad idag på jobbet. När jag kom hem hade smittan tagit över min kropp, men det var ändå inte det värsta. Jag är smittobärare och borde ha ett kryss i pannan för att markera: Kom inte nära. Jag smittar.

Det började vid lunchtid. Jag bollade med den växande apotekskön. Det var inte precis recept på Alvedon. Etikettskrivaren krånglade och vid ett tillfälle måste jag ha tappat min penna också. Packade i påse, tog betalt och avslutade på ett vänligt sätt. Kön växer och mitt leende blir mer ansträngt och hoppas att kunderna inte märker. Men så känner jag ett par riktigt vassa ögon och jag höjer upp blicken. Nästa kund står och trampar missnöjt och stirrar på mig argt. Kunden hade kommit in några minuter tidigare på apoteket och var arg redan då. Inte blev hon gladare för att hon fick vänta. När jag blev klar med min kund hade hon försvunnit. Resten av dagen tog jag med den molande känslan av att ha gjort något fel. Hur jag än analyserar min kundsituation, kommer jag fram till att jag inte kunde ha gjort på något annat sätt. Jag skulle ha fått sju ilskna kunder istället för en.

Sedan råkade jag lägga min mobil i bakre recepturen och den ringde högt. Min kund blev sur trots att jag inte svarade i den. Jag skäms och börjar ursäkta mig till höger och vänster. Sedan blir jag sur: det är ju inte jag som ringer. Jag hade inte tänkt att det skulle ringa i den.

Nu är jag smittad och känner mig allmänt negativ. Jag snäser mot min man och det är en tidsfråga innan han blir smittad. Lillpysen är redan smittad och vägrar äta pannkakor trots att det är hans favoriträtt.

Negativitet smittar mer än positivitet. En positiv person ser inga hinder utan ser oändliga möjligheter. Fångar ögonblicket. En positiv person sprider ringar av ljus, men jobbar sällan aktivt med att få fler människor positiva. En negativ person är en smittobärare som smittar vid direktkontakt via tal eller bara genom att titta på dig. Du läser av personens kroppsspråk och känner obehag. Negativitetens enda syfte är att sprida mer negativitet. Om du är det minsta glad ser den till att dina ögon fylls med tårar och känner hopplösheten in i benmärgen. Ett annat ord för negativ person är energitjuv. Det är precis som det låter. De suger ut all din energi så att du känner dig alldeles utpumpad, håglös och tom.

Hur gör man för att skydda sig? Genom att vara uppmärksam. När du känner att ditt annars positiva humör växlar över, har du träffat på en energitjuv som antingen medvetet eller omedvetet påverkar dig. Tänk: nu försöker någon tränga sig in i min hjärna. Bygg en mental mur och låt ingen sticka hål på den. Lättare sagt än gjort. Jag har lärt mig att hålla med, inte argumentera mot. Inte gå i försvarsställning vid direktattack i form av en anklagelse. Då hittar personen fler hållhakar och punkterar alla dina motargument. Det går inte att vinna över en energitjuv. Om du anklagar dem i samma ton som de gör brister de ut i gråt och hittar sin offerroll och du känner dig som en bov. Argumentera inte, var fåordig och helst tyst. Avlägsna dig och andas ut någonstans där du kan hämta kraft.

Idag måste jag hämta kraft för att kunna växla över till den goda sidan igen. Jag kallar den för min Dalai Lama-sida. Varför jag idag är extra mottaglig beror antagligen på för lite sömn och huvudvärken som startade igår kväll. Så vad blir det på min meny idag? Jag tänker cykla lite på motionscykeln, duscha och softa på soffan. Krama barnen och mannen. Se någon komedi. Sova länge imorgon.

Negativa människor: akta er för mig imorgon. Kommer ni bärandes med gammalt bråte som ni nödvändigtvis måste dumpa på en främmande person som mig, kommer jag att ta fram den tyngsta arsenalen någonsin. Jag fyrar av ett leende och ger er en bamsekram. Idag blev jag tyvärr träffad och måste ligga ner en stund och låta mina sår läkas. Kram….

Advertisements