Välkommen till skolan
Att vardagen med skolor och fritidsaktiviteter har startat får mig att utbrist i lovsång i värsta country-andan: “Hallelujah, praise the Lord! Amen!”

Strax innan skolorna slutar för terminen är jag som en urvattnad trasa som måste uppbringa de sista krafterna att medelst piska tvinga ungarna till att göra sina läxor. De vill helst ligga i sängen och lik en romerska kejsare käka Pringles och använder magen som tallrik, medan de stoppar upp hela Internettrafiken genom att via varje mediapryl kolla på filmer från Netflix och Viaplay. Och jag? Jag vill helst vara någon annanstans, där det inte finns terminsbetyg eller barn för den delen.

Innan skolorna börjar är jag en koffeinberusad Duracell-kanin från Alice Underlandet. Det är bråttom, tiden tar slut. Vart tog tiden vägen? Och jag ser ljuset i tunneln. Min frihet börjar nu.

Sommaren är ack så trevlig, men har jag hunnit vila mig i en hängmatta eller sätta upp fötterna på bordet? Nix. Och nu ska jag förklara varför:
– På Gotland är gräset grönt nästan året om. Extra grönt på sommaren. Gräset växer som om den går på anabola. Jag har precis hunnit klippa gräsmattan och poff har det brakat loss i den andra änden av tomten. Jag har inte hunnit använda grästrimmern, för att gräset och ogräset här är så diaboliskt att den tog kål på apparaten.
– Och barnen, de kära barnen. Det ska skjutsas 4 mil dit, 4 mil hit och sedan upprepar vi och kör samma sväng på kvällen när de ska hämtas.
– Tonåringar, morr, gläfs, gläfs. De är stora nog att klara sig själva, men inte stora nog att stänga av spisplattorna. De är stora nog att handla själva, men tappar pengarna på vägen. De felprioriterar och skyller på föräldrar, att de var fel uppfostrade. KAN SJÄLV!!! Springer bort och hör inte av sig, för att de inte behöver vuxna och sedan ringer på kvällen för att de ska hem eller behöver prylar hemifrån. Mitt hjärta har varit i halsgropen och magen har surat flera gånger i sommar.
– Släktbesök. Jag har sovit på en madrass på golvet under halva min semester, både hemma och borta. Aj, aj, aj. För att inte tala om att man måste ta hänsyn. Screw hänsyn!!! Gott folk, vill ni komma hem till mig gäller mina regler. Jag måste greja i trädgården när ni är här, för att vi har en gammal kåk som dör om vi inte spikar och hamrar, lagar och blästrar. Jag har bara ledig tid på sommaren och kan inte agera turistguide och lekledare/arrangör.
– Barnen sover inte på natten. De har vänt dygnsrytmen totalt. Det hörs sambatakter och dunka, dunka till fem på morgonen. De sover till kvällen. När ska lunchen egentligen serveras? Klockan sju på kvällen?

Nu har barnen börjat skolan. Jag vet exakt var de är. Jag behöver inte skjutsa någon och behöver inte laga lunch. Jag behöver inte arrangera lekträffar och köra till kostsamma sommaraktiviteter. Gräset har lugnat ner sig och tvättkorgen är nästan tom. Nu kan jag göra vad jag vill på min lediga dag. Idag har jag t ex suttit en timma i Telias kö för att bredbandet inte fungerar och när jag snart skulle bli framkopplad började fanskapet att fungera efter att ha dragit ut sladden tre gånger. Jag har kört barnen till skolan första dagen, för att kunna köpa terminsskort på bussen till dem. Kanske finns det tid att i en kvart eller så sätta fötterna på bordet och göra ingenting. Just det, ingenting. Måste träna på det.

Advertisements