onda ögat
Ovanstående utsaga får inleda dagens inlägg. Det är vad min hädangångna svärmor sa till min man första gången hon träffade mig.

På den tiden var jag en blåögd oskyldig, nåja, nittonåring med stjärndamm i ögonen. Om min man hade berättat för mig vad hon sa om mig hade jag sprungit långt bort i skogen till mina vänner rådjuret och trollet.

Hon bestämde sig som tur var ganska snabbt att jag var den goda sorten och att jag var totalt omedveten om det. Min svärmor var magisk, men min man trodde hon var en hängiven ortodox och det var därför hon sprang omkring med besvärjelser, tände ljus och skakade rökelser. Efter att hon gick bort blev vi intresserade av den spirituella världen i samband med att vi flyttade till Gotland (strax innan dess hände en del konstiga saker) och upptäckte att hon hade pysslat med vit magi. Hon skrattar säkert så hon kiknar där hon sitter och vickar med tårna på en molnkant.

Hon lärde mig lite saker. Hon lärde mig att läsa i kaffesump, det arabiska sättet. Man kokar upp starkt turkiskt/arabiskt kaffe i en öppen kaffepanna, låter den svalna. Går att dessförinnan smaksätta med socker. Glöm inte att röra om några gånger mellan uppkoken, dvs koka upp, låt det bubbla, rör om, flytta från hällen och upprepa sedan tills det kokar igen. Något avsvalnad men tillräckligt varmt för att orsaka andra gradens brännskador hälls dem upp i små arabiska kaffekoppar, espressokoppar. Servera. Alla som vill bli spådda måste ha druckit ur sin kopp. När nästan bara sumpen är kvar, tippar man koppen upp och ner och låter den stå på kanten till kaffefatet. Nu händer det magiska grejer. Efter några minuter när sumpen har stelnat där den har runnit börjar spådamen att läsa ur koppen. När hon inte hittar mer saker, ber hon den som blivit läst att sätta sin tumme i botten på koppen och önska sig något. Och så blir det en ny läsning på det. Detta lärde min svärmor mig. Det är bara det att jag gjorde det på mitt sätt. Jag såg allt möjligt och hon skrattade så att tårarna rann ur ögonvråna. Inte kan du väl se det där. Jopp.

Jag såg svärmors urinvägsinfektion. Jag såg hennes urinvägsledare klart och tydligt. Jag har sett spruckna förlovningar och varje gång har folk sneglat till höger och till vänster. Vem f-n har skvallrat till Päivi? Svärmor skrattade när jag spådde henne och sa att hon visste hade lite ont i örat, men inte urinvägsinfektion. Nästa dag gick hon till doktorn och vad hade hon? Ta-da urinvägsinfektion.

Svärmor tände ljus, läste besvärjelser och rökte med salvia och helig kåda, sprätte dopvatten och satte blå talismaner i form av blå kulor eller ögon på alla barnen för att skydda dem mot det onda ögat. När vårt hus vi nu bor i inte bara var bebodd med levande varelser fick jag god nytta av en väninna som var medium. Hon gav oss instruktioner om hur vi skulle “röka ut” spöket och det var i princip samma som svärmor skulle ha gett mig. Ju mer vi har lärt känna våra släktingar på båda sidor inser vi att alla mer eller mindre tror på det spirituella men skyltar inte med det öppet.

En annan sak jag upptäckte idag när jag kollade för skojs skull (eller var det?) hur man ska ta reda på om man drabbats av det onda ögat. Man tar en kopp vatten och håller en droppe olivolja i den. Om den flyter är allt OK, men om den ramlar ner i botten eller löses upp har man trubbel. Då har man drabbats av onda ögat och behöver en healer för att bli av med det. Tur att man är lite häxa och kan utöva sina konster här hemma.

Jag är definitivt en god häxa, men om någon gör mig PISSED OFF händer det att jag tänker att man kanske borde gå över till den andra sidan. Just kidding, men tanken är lockande. Man kan ju faktiskt inte gå omkring och vara hur helig som helst hela tiden. Lite balans i livet, lite ying och yang. Så passa dig j-igt noga… Santa can see if you’ve been naughty or nice…

Advertisements