julgubbe

Då var det julafton igen och jag sänder en tacksam tanke till Han där uppe att man har fått lov att hänga på ytterligare ett år. Att familjen är samlad och att vi alla är hela och friska.

Kanelstången sänder sin aromatiska doft där den ligger och blir inkokad i risgrynsgröten. Tystnaden så när som på det långsamma puttrandet vid spisen är balsam för min själ. Jag sitter med min kaffekopp och gör min favoritsyssla, med ett vakande öga på spisen, att skriva till er.

Julklapparna ligger under granen och väntar på att bli öppnade av tindrande barnaögon. Efter Kalle Anka ska de öppnas och vi föräldrar tittar på och hoppas att de förstår vilken omtanke det ligger bakom varje paket. Ett paket har till och med färdats från USA och frakten kostade mer än själva klappen. Glädjen i minstingens ögon när han öppnar den är delad glädje.

Själv önskar jag mig inga presenter, för jag är tillfredsställd och nöjd. Det låter kanske knäppt, för jag har sannerligen inget perfekt hem, perfekt ekonomi eller perfekt kropp. Jag är alldeles nöjd med det jag har. Självklart skulle jag vilja ha en bil, men den kommer antagligen inte att göra mig lycklig. Den kommer att göra mig mer fri, ge mig mer fritid mellan jobb och hem men inte lycklig. Ingen pryl äger förmågan att göra mig lycklig.

Jag gjorde ett litet kort avbrott här, för att skära upp små smörskivor och röra om i den färdiga gröten. Den blir så mycket smaskigare då.

När jag känner efter vilken grundkänsla som ljudar klarast i min kropp så är det sällhet. Ordet kommer bäst till sin rätt på engelska. Bliss. Fullständig lycka. Och nej, jag har inte knaprat på några tabletter eller en konstig svamp. Jag är totalt medveten om vilka krafter som gäller i världen, att mitt varande i den här kroppen är tillfällig. Det är därför jag tycker att det är så fantastiskt att mina celler i min kropp har valt att samarbeta så även den här dagen så att jag får leva, andas och uppleva. Mer än så behövs inte för att kicka igång mig. Jag tycker också att det är fantastiskt att mina nära och kära också har samarbetsvilliga celler och organ så att de kan få glufsa i sig lite Alladin-praliner senare i kväll tillsammans med mig.

Det är klart att jag kan vara sur, grinig och en total bråkstake, men sedan när det är klart poppar glädjen upp i mig som ett flöte man inte kan hålla under vattnet annat än med en starkare motsatt kraft än dess inneboende kraft att vilja stiga upp. Så min present till er är tre små hemligheter som jag vill dela med till er, så att ni får mer lycka än olycka i ert liv.

– allt som inte går din väg, den som du planerade ut, är kanske inte den vägen du ska vandra. Det kommer något bättre, något du inte kunde förutse. Forcera inte och tvinga inte dig att gå en riktning som du inte är avsedd för, trots att det känns rätt på ett faktamässigt och förnuftigt sätt. De dörrar som ska öppnas gör det, medan du låter andra vara stängda för de är inte avsedda för dig. Livet är inte heller friktionsfritt, vissa svåra saker går vi igenom och dem lär vi oss av. De kan också göra oss ödmjuka och tacksamma.

– vi alla här på jorden har samma grundförutsättning: vi lever och vi dör. Allt däremellan fyller du själv med upplevelser. Har du livsångest är det inget jag kan hjälpa dig med. Kanske en psykolog eller terapeut kan hjälpa dig med det. Jag har ingen livsångest, men det hade jag som barn. Sedan blev jag troende, träffade några spöken som bevisade att det finns liv på jorden, reinkarnationer och reinkarnerade människor, fick missfall, blev hotade av min far med en stor kökskniv. Jag har helt enkelt klättrat upp i bergstoppen och skådat ner det vi kallar för liv. Det är allt vi gör det till. När jag dör, lösgör sig min själ från min kropp. Jag har inget lämpligt ord att kalla det som jag hamnar sedan i. Himlen kanske. Därefter om det behövs kommer jag att återfödas, precis som jag har gjort de tidigare gånger jag har lämnat och trätt in i jordelivet. That’s it. De jag lever med i det här livet har jag levt med tidigare gånger och så även andra nära och kära och några ute i periferin.

– jag väljer lycka. Jag lyssnar inte på nyheter, skumläser tidningar och nöjer mig med rubrikerna. Jag väljer allt som gör mig lycklig och glad. I am the star in my life, och inte någon jäkla “doa”, bakgrundssångerska. Många människor blir sura och arga för att jag inte vill göra som de vill, men jag bryter inte och bänder deras armar för att de ska lyda mig. Jag lever mitt liv och alla bör se till att leva sina liv också. Någon annans liv och tjänstvillighet är inte en förutsättning för mig att få leva ett bra liv. Jag ger andra tillåtelse att leva sin liv, så att jag också får fylla mitt liv med det som gör mig lycklig och glad. Jag blir glad av att skriva, lyssna på svängig musik, läsa chicklit och andligt, dricka kaffe, komedier och annat som får mig att studsa.

Några boktips ger jag också här. Sedan den här bokmalen skaffade Readly har mitt läsande bokstavligen exploderat. Jag läser överallt, och jag menar överallt. Den starkaste författarstjärnan som jag lägger högt upp i granen är Kajsa Ingemarsson. Åh, denna människa och lysande skribent. Jag kan som aspirerande författare inte bli avundsjuk utan suckande längtar jag till den dagen då jag skriver så modigt och med så välvalda ord. Wow! Alla läsare; jag ger er hemläxa att läsa:

– Små citroner gula

-Modern mystik: den dolda vägen till inre klarhet

– Den magiska gnistan: vägen till ett kreativt liv

– Drömliv: lycklig på riktigt

Jag började läsa Små citroner gula och fastnade i hur bra hon skriver. Jag ville läsa mer av henne och överraskades av hennes andliga sida. Jag känner mig inte så ensam längre om mina tankar. I min bok End of game- världen som lekplats för själen, tangerar jag många av hennes tankar.

Jag önskar alla en riktigt God Jul! Sänd en tacksam tanke till den,det, hen, som har lyckats få ihop dig till ytterligare en dag att uppleva med nära och kära.

Advertisements