grottmänniska

Ibland undrar jag vad den moderna människan sysslar med? Hallå, hallå, finns det några hjärnceller där inne?

Den moderna människan dök upp för ca 125 000 år sedan och år för år blir vi allt mer korkade. Snart krävs det manual för att vara människa. När bebisen föds fäster man en 1300 sidors manual och en quickstart-guide runt vristen. Hur var det nu att föda? Öh, öh, om vi går en profylaxkurs och kryssar i checklistan innan vi kommer till bb. Kejsarsnitt? Yes. Koksaltkvaddlar? Kanske. Lustgas? Oh, please. Så här går det till: Bebisfröet kommer in under lustiga omständigheter och sedan när den har vecklat ut sig ska den ut. Andas, andas, krysta, tack! Helt free of charge. Inga fancy massage, mammapool eller chakrameditation. Jag tackar inte nej till droger om det erbjuds, för det gör så in i helvete ont att föda. Jag behöver dock ingen föreläsning, för- och nackdelar för alla droger ni kan erbjuda. Give me something, låt oss inte förlänga lidandet.

Och sedan när barnet är fött ska man börja prenumerera på Goboken, Mamma&Barn och gå till kyrkan för lekstunder med lite amen i början och slutet. Risken finns annars att barnen blir korkade, understimulerade och kanske rentav börjar tänka själv utanför indoktrineringsramarna. Hemska tanke.

Och barnet ska ha fritidsaktiviteter i form av sport för att de ska bli sociala och lära sig lyda en ledare. Hujeda om de inte leker med andra barn under organiserade former för vem vill annars bjuda honom i vuxen ålder på grillfester om han inte vet hur det är att ha fotsvamp i badhuset och knäoperationer för att man slitit ut den genom att springa fram och tillbaka efter en boll.

Snart sagt kan man inte göra något som människa utan att någon har åsikter om det. Du ska inte äta det, du ska borsta si och så många gånger dina tänder, du ska äta det och inte det beroende på vilken diet och fasta som är mest populär just nu. Du ska köpa nya kläder varje säsong och skänka dina gamla till u-världen så att du får gott samvete. Du ska bry dig mer om dina ytliga vänner som du åker på utlandssemester än din gamla mamma som möglar på ett äldreboende. Hon är en social belastning, en tidstjuv, inkontinent och virrig. Och håll henne undan från virila karlar, för tänk om hon gifter sig och du förlorar hälften av ditt arvegods. Och hur ska du då ha råd att lösa ut dina skulder?

Jag slår knut på mig själv för att passa in i det moderna livet, men är det bara jag som ser det? Att det moderna livet är lite som kejsarens kläder. Kejsaren är helt naken, men ingen vågar säga det för att inte framstå som dum. Jag får inte ihop det för mittensektionen av manualen saknas; den som förklarar helheten. Jag har bara fått en utförlig beskrivning på alla delar, men det hänger inte ihop. Jag kan inte både jobba, träna, träffa människor, laga mat enligt kostcirkeln, tvätta kläder, lära mina barn att tvätta kläder, betala skatt, borsta underåriga barns tänder, läsa godnattsagor, umgås med min man och sedan på det sova minst åtta timmar. Det är något ruttet i systemet och det luktar för jävligt, men ingen vågar säga något. Får jag säga något? Ibland så önskar jag nästan att jag var skild, inte för att jag inte älskar min man, men för att det skulle behövas två föräldrar till de tre barnen. Att vara närvarande och så fullständigt katalogperfekta en vecka i taget, kräver sitt attribut. Jag måste få vila en vecka i taget. Ska vi bilda en klubb? De operfekta människorna?

Advertisements