Ähm, undertecknad har fyllt 44 år och eftersom jag är så klok och vis, för att jag har hållit mig vid liv, så kommer mina strödda visdomar. Glitter, kattguld, guldklimpar som jag har plockat upp längs med vägen.

födelsedagshälsning3

  • Goda råd är nästan aldrig dyra- Det gäller bara att veta vilka råd som faktiskt är goda råd och det vet man i princip aldrig. En självhjälpsguru i USA erbjöd mig sina visdomar, hur jag lyckas med livet och blir rik som ett troll, för den symboliska summan av 76000 kronor. Garantier? Herregud människa, det är det som är kryphålet, att det aldrig finns några garantier. Han blir garanterat rik på mig. Jag tackade nej, liksom till den som ville förvalta mina pensionspengar, ta en bit av kakan utan att utlova några som helst garantier att mina pengar skulle växa i hans händer.
  • Dåliga råd är nästan alltid dyra- anlita yrkesfolk som elektriker och rörmockare, för det räcker inte med att humma och säga att det är busenkelt, krävs bara rätt verktyg. Att ge en självhjälpsguru 76000 kronor för att spotta ut floskler a la Lagen om attraktion är ett dåligt råd. Räcker med att läsa Bibeln: Be så skall du få. Det är alldeles gratis, för det finns fler biblar än folk och är inte copyright-skyddat. Den protestantiska guden tar inte betalt för att delge dig visdomar.
  • Lyssna inte på folk som inte vet vad de pratar om- En person som inte har barn, kan inte ge dig råd om dina barn, hur välmenande det än är. Det krävs erfarenhet av att hantera barn, under stress dag ut och dag in. Teoretiska kunskaper, bla, bla, bla. Det är en yrkesutbildning, inte en filosofisk tiopoängskurs. Folk som vill ge dig råd om pengar, bör själva kunna hantera sina egna pengar och på kuppen blivit rika.
  • Lyssna inte på folk som vet vad de pratar om- De vet vad de pratar om i kontext till tiden, den rådande tiden. Ägg är inte bra att äta för det höjer vårt kolesterol, fick jag höra när jag var barn. Nu är det bra att äta för det är nyttigt och ger vårt dagliga vitamin, amen. Jag har ätit ägg genom alla tider, oavsett om det är bra eller inte. jag är inte ett rå för vinden, böjer mig hit än dit, anpassar mig. Jag är inte anpassningsbar, jag är jag. Ni andra bör vara flexibla runt mig, som vatten i en ström med en stor tjock, fet sten mitt i den. Med tiden vässar ni mina kanter och gör mig strömformad, men det tar tid och kräver ansträngning från er.

 

Mitt liv t-shirt

MITT RÅD ÄR: TÄNK SJÄLV!

Det är bara jag som vet vad som är bäst för mig. Jag tar emot råd och väljer det som passar mig. Jag är inte korkad. Ibland är jag blåögd och vill så mycket att jag hoppar för snabbt framåt och snubblar på mina fötter. I mitt liv är jag huvudpersonen, Gud har producerat mig i samråd med mina föräldrar, det är jag som regisserar det, men handlingen den står Gud för, i slutändan alltså. Min uppgift är sålunda att göra det bästa av mitt liv, ta hand om min kropp och mina tankar, för i slutändan tar alla andra människor med “välmenande” råd och svär sig fria, tvagar sina händer, för det fanns som sagt inga garantier för att deras råd skulle leda mig rätt.

T-shirten ovanför lät jag trycka med min egen text, som en daglig påminnelse att mitt liv är i mina och Han den där uppes händer. Jag är inte religiös, men jag vet att det är någon som leder mig rätt, bara jag lär mig att lyssna på den. Kanske är det min inre röst som är Gud, men vad bryr jag mig om vad andra kallar Källan för. Och mina råd till er är kärringråd, en kärleksfull medelålders kvinnas råd. TAKE IT OR LEAVE IT!

 

 

Advertisements