I fredags kom finnarna. Jag känner mig mer som en Karabetian än en nationalitet, speciellt i kontrast med släkten. Syrran, mamma och styvpappa kom på besök över helgen. Det hade gungat så mycket på båten att till och med spyorna guppade. Fötterna tappade golvet när båten krängde på vågorna.

Båtturen hade blivit framflyttad då de befarade ännu större vågor på kvällen, men Destination Gotland hade glömt att berätta att de i oktober använder sig av de mindre båtarna. Det är i oktober det stormar och regnar, hur smart är det?

Hemmagjorda presenter från Heidi, senap, äpplemust och arraksbollar. Mamma kom med lördagskorv, en finsk korv.

Helgen blev intensiv. Jag och syrran försökte gnabbas så som vi gjorde förr i tiden, men det tog sig inte. Mamma suckade, lyfte blicken från korsordet och sa: “Luta vlickor, tet är inte pra!” Behöver jag översätta från finnsvenska till svennsvenska?

Det var Koskenkorva på bordet, men eftersom jag är naturaliserad svenne rörde jag inte det. Jag dricker vin, min syster gillar Gin & Tonic, förmodligen för att hon vill komma åt den malariaförebyggande effekten. Mamma drack ett glas Koskis och sa: “Oj, vad ja är vull! Hoj, hoj, hoj!” Jag tror jag skickade ett nöd-sms till svensk hjälpräddare, men Caroline var inte på hugget.

Jag hade lovat syrran att läsa i kaffesump, och det gjorde jag. Mamma och styvpappa fnissade hysteriskt, så jag fick titta strängt på dem och säga: “Turpa kiini!”, vilket är håll käften på finska. Tror du de slutade fnissa? Ei, ei. De fnissade inombords, de var som två mindre jordbävningar bredvid mig.

Jag och Heidi, min syrra har varit ute på promenad två  gånger under helgen. Vi dumpade mamma  vid Bro kyrka, för hon trodde vi skulle gå på en max kilometerspromenad, tiden det tar att avverka en cigarett. Första promenaden blev syrran imponerad och kom hem och sa till Risto och Ritva, mina riktiga/oriktiga föräldrar, att wow vi har sett ett grävområde från järnåldern. Nej, kära syster, ett gravområde från järnåldern. Det var lite läskigt att gå i mörkret, upplyste min kära syster mig. Tänk om det finns spöken. Jag fick tyvärr informera henne att vi bor i ett område där varje millimeter är täckt av spöken eller nedgrävda skelett. This is Gotland! Jag visade henne idag ett stenröse och förklarade att det troligen var en begravningsplats. “Shit alltså! Blev personen stenad till döds?”

chips

På lördagkvällen kunde inte Heidi sluta äta chips, tills någon slog den från hennes hand. Det måste vara farsgubben det. Heidi berättade att han har flyttat in hos dem, för varje gång hon säger mitt namn går hennes dammsugare igång av sig själv. Det räcker med att hon skriver mitt namn på Facebook, så går den på av sig själv. Han ville väl att vi skulle dammsuga istället för äta chips. Och apropå spöken, jag har inte slutat vakna upp om nätterna. Imorse vaknade jag tio över fyra, igen. Tänkte att det i alla fall inte är som förr då jag brukade vakna 3.10-3.15. Hahahaha! Min inre klocka är sönder. Tills jag kom på att det fortfarande är sommartid, så tekniskt sett vaknar jag fortfarande upp samma timma. OMG!!! Jag tror jag ska konvertera till någon religion igen. Tiden runt tre kallas för “Devil’s hour. Klicka på länken här nere, så får du bevis.

http://www.ghosthuntingtheories.com/2009/09/witching-hour-devils-hour.html

Och jag har lagat saffranspannkaka som blev blev mums filibabba, min man gjorde idag en smarrig stuvad pyttipanna, rester från gårdagens fläskkarré med kantarellsås och kokt potatis (sonen plockade kantareller tidigare under veckan). Det var nog den godaste pyttipannan som har ätits här i huset.

applemos
Modernt slavgöra i Karabetianska hushållet, klyfta äpplen till äpplemoset. Jag ska tänka på mina finska släktingar när jag äter havregrynsgröt på morgonen. Räcker till nästa sommar. 

Och eftersom jag inte driver ett j-la pensionat fick finnarna även jobba för kost och logi. De är inte svårövertalade, för om de inte får något att göra med sina händer svävar de runt i huset som osaliga andar med ADHD. Det har aldrig varit så rent. Disken plockas, tvätten tvättas och viks, bordet putsas. OCH SOPORNA KOMMER TILL SOPTUNNAN! Hallelujah, praise the lord. Nu har de åkt hem, finnarna. Jag saknar dem redan trots att det bara var en timma sedan. Deras båt går vilken minut som helst nu.

 

Advertisements