Jag har tänkt på det här med att vara sig själv. En person kan inte förställa sig mer än för korta stunder, när man t ex ska imponera på svärföräldrar eller få jobbet man traktat efter. Nu har jag inga svärföräldrar i livet längre och jag har jobbet jag gillar. Men ni förstår säkert vad jag menar, när man lägger en hel dag på att putsa nysilvret, fixa bordsdukningen, tillaga oxfilén eller vad som helst för att imponera på människor. Vissa människor kan man vara rak och ärlig mot, medan man med andra myglar hur man egentligen har det. När mamma kommer putsar jag golvlister och svettas som en gris i bastu medan jag finkammar hemmet på fula detaljer och dammtussar.

Jag börjar mer och mer bli en kärring, en som tycker och tänker som hon vill och gör som hon vill utan att fråga om lov. På jobbet kastade jag ur mig min variant av bjuda laget runt: “Bokrelease-party, alla är inbjudna!” En kollega tittade pillemariskt på mig: “Jaha du, blir det en fest där man får krypa hem?” 5 minuter senare kommer jag på vad jag ska svara henne: “Nej, nej, det blir ingen finnefest, utan en vanlig svennefest.”

När hälften av arbetslaget har APT öppnar jag dörren mitt i mötet: “Vad var det för e-utbildning jag skulle göra?” Jag undrar, vem orkar med mig dagen lång? Tur att jag är charmig och knubbig. Allt går att förlåta 🙂

Min chef har skaffat en stor kalender som hon har tejpat på vår whiteboard-tavla i köket. Där ska vi fylla i vilka veckor vi önskar ha semester, MED BLYERTS! Jag går fram och sätter kryss på fyra veckor, MED BLÄCK, gör en liten asterisk och antecknar att min man fyller 50 mitt i önskade semesterperioden. En halvtimme senare undrar min chef vad jag använde för penna när jag skrev på Semesterkalendern:

“Bläck, hur så?”

“Det stod att du skulle använda blyerts.”

“Jaha, det såg jag inte. Varför ska man använda blyerts?”

“Det är för att man lätt skriver fel.”

“Nä, nä,  jag skrev rätt. Jag vill ha semester de veckorna.”

Alea jacta est, tärningen är kastad, eller jag har använt bläck, så det så. Jag förstår inte, om jag får önska vilka veckor jag vill ha, kan jag väl använda bläck. Om jag måste sudda och ändra, är det inte längre ett önskemål från min sida. Jag önskar inte ändra mig, tack! Jag är inte ambivalent vad gäller min semester. Om det gick skulle jag sätta kryss på alla sommarveckorna och sedan spilla över lite på vår och höst.

Jag tror jag måste börja skärpa mig. Vi ska bygga om hela apoteket och jag svär jag kommer försöka övertyga byggjobbarna att fixa en bastu när de ändå är igång, åtminstone en dusch. Det kan gå i land. Jag lyckades förlänga mitt certifikat på jobbet med flera år (ett kort man har för att kunna jobba på apoteksdatorerna) trots att man i vanliga fall bara får det förlängt för mycket, mycket kortare perioder. Jag kan inte hjälpa att jag har en hes, sexig Marlene-Dietrich-röst med finsksjungande brytning. Jag är mig själv och det tycks drabba hela min omgivning.

 

 

 

Advertisements