Tjoho! Imorgon ska jag göra högskoleprovet för fjärde gången. Det hade räckt med att bara bräcka det tidigare resultatet, ähm, 1,8 av maximalt 2,0, men den här gången behöver jag resultatet för att kunna ha så många antagningsvägar jag kan inför höstens högskolekurser. Jag tänkte läsa Litteraturvetenskap med inriktning kreativt skrivande, för att ge lite tyngd åt mina skriverier. Minsann, har hon inte läst på högskolan också. Visserligen har jag redan läst 8 år redan, 5 år till lärare och 3 år till receptarie, men jag har inte hört att någon har dött av kunskap. Såvida man inte får en bokhylla med böcker över sig.

Jag har inga bra gymnasiebetyg. Mina högstadiebetyg var toppen, men när gymnasiet började var jag ett fullfjädrat maskrosbarn som hade flyttat hemifrån, levde på soc och åt kakor till frukost och middag. Jag hade inget val, få ett eget hem eller bo på gatan. Högskoleprovet ger sådana som mig en andra chans. På så vis är Sverige ett bra land, som låter oss få läsa upp våra poäng och ta igen det vi inte klarade av.

Till hösten var tanken att jag ska jobba en dag mindre på jobbet och plugga halvfart distans. Jag är en bokmal och studienörd så det kommer att bli himmelskt. Det finns bara ett problem; jag vill läsa allt. Alltifrån teologi, genusvetenskap, mytologi, avancerad matematik och stand-up. Ni läste rätt; jag skulle vilja lära mig att vara ståuppkomiker. Det låter fasansfullt roligt.

Jag kolhydratladdar inför högskoleprovet och rensar mina 46-åriga hjärnceller och blodkärl med ett glas vin. Just det, jag ska bara snabbt kolla hur man räknar ut volymer på olika kroppar. Det finns en viss fördel av att ha jobbat som matematiklärare och att ha läst massvis av böcker. Det ska bli hemskt kul att se om jag har rostat igen sedan senast eller om jag kan toppa mitt tidigare resultat. Det finns risk för seriös odräglighet om jag får högre poäng. Jag har hotat med att använda resultatet som min Facebook-bakgrund. Mellanstadieläraren, du som inte trodde att jag skulle bli något. Alltsedan mellanstadiet har jag haft en stark revanschlust som ännu inte har mattats av.

 

Advertisements