Jag har tagit myndigheternas råd om att ha ett reservförråd utifall det händer en större katastrof såsom krig. Eftersom vi bor på Gotland kan bara några dagars missade leveranser från fastlandet få hyllorna i matbutikerna att gapa tomma. Jag minns en dag när brödet inte kom med färjan. Brödhyllorna i Willys var tomma. Det är skrämmande hur någon dags missad leverans ställer till med bekymmer.

Päivi Karabetians foto.

Det är lustigt att bo på ett ställe där Arbetsförmedlingen ständigt annonserar om lediga tjänster för militärer, där socknarna anordnar möten där vi lär oss hantera ett tänkbart scenario när vi inte får hjälp från fastlandet. Jag tar det som ett tecken att lyssna på myndigheterna och förbereda oss så att de som verkligen behöver hjälp får det.

Det var inte så länge sedan det var krig i Finland. Min farfar var med i finska hemvärnet under vinter- och fortsättningskriget. Min pappa var fascinerad av skyddsrum, till den grad att jag nog har sett varenda en av dem i Trollhättan. Om det är någon som har nödår inpräntad i sitt blod så är det jag.

Jag har under några veckor byggt upp ett litet förråd av saker man kan behöva vid en kris; när elektriciteten inte fungerar och när vi på Gotland måste leva på det vi själva producerar. Här kommer min lista:

INFORMATION OCH NYHETSRAPPORTERING

 • En radio som även fungerar med batteri
 • Batterier

LJUS-OCH VÄRMEKÄLLA

 • stearinljus
 • tändstickor
 • värmeljus
 • filtar
 • trangiakök
 • rödsprit för trangiakök

Päivi Karabetians foto.

HYGIEN

 • toalettpapper
 • desinfektionsmedel
 • våtservetter
 • plåster
 • bandage
 • vatten
 • tvål

Om det är något man måste tänka på så är det att inte sprida smittor. God handhygien är ett måste. Sår måste omedelbart tas hand om. Läkemedelsleveranser kommer förmodligen inte att fungera och deras förråd  med antibiotika tar snabbt slut, speciellt som människor får skrämselhicka, tänker bara på sig själv och köper upp hela apotekets lager. Det räcker att det är en långhelg så ringlar köerna långa till medicinuthämtning. Om ni har läkemedel hemma behöver ni inte köa på apoteket, speciellt när kundtrycket är som störst.

MAT 

Vi är fem personer i vårt hushåll. Jag kan tyvärr inte äta gluten (utan att behöva bosätta mig på toaletten). Två är vegetarianer, men är det katastrof så är det katastrof. Ingen större idé att peta i maten. Jag har en deal med dem: kaninerna Charlie och Candy blir inte grytbas om hela familjen är villiga att äta det som erbjuds. Däremot blir kaninernas kost nog ganska ensidig – gräs. Katterna Lucy och Daisy får leta efter mat i naturen. Deras meny är allt de kan fånga i munnen.

Päivi Karabetians foto.

Päivi Karabetians foto.

Päivi Karabetians foto.

 • 1 burk köttfärssoppa
 • 1 konserv chili con carne
 • 2 konserver ärtsoppa
 • 5 konserver tonfisk
 •  5 konserver makrill i tomatsås
 • 1 konserv pressad skinka
 • 8 portioner pulvermos
 • 1 burk oliver
 • 1 burk pesto
 • 1 burk aubergineröra
 • 1 paket Varma koppen- kantarellsoppa
 • 1 konserv fyllda vinbladsdolmar (vegetariska)
 • 3 paket bönor; kikärtor och blandade bönor
 • 4 paket snabbnudlar
 • 1 konserv morötter
 • 1 konserv kronärtskockor
 • 1 konserv ärtor
 • 1 konserv mix ärtor och morötter
 • honung
 • sockerbitar
 • pulverkaffe
 • tepåsar
 • 1 st chokladkaka
 • 1 rör multivitamintabletter

Förutom detta har vi alltid ett välfyllt förråd av pasta, ris, knäckebröd och juicepaket. Vad vi har i skafferiet varierar ibland, men det klarar vi oss på mer än några dagar. Vi har kryddor så det räcker för en större restaurang. I frysen finns bröd, köttfärs, färdiga matlådor, kyckling, kött och fisk. Det är givet att man äter av det först innan man går över till reservmaten. Elektricitet kommer eventuellt inte att fungera och därför ska man först äta det som finns i kyl och frys. Ät i den ordning att det som klarar sämst långtidsförvaring äts upp först. Kyckling, fisk, kött. Använd dina sinnen till att avgöra om det är ätbart. Det är dumt att bli matförgiftad.

Vatten? Eftersom vi bor på landet har vi fri tillgång till vatten. Vi får vårt vatten från en egen brunn. Även om värmepumpen inte fungerar kan man hissa ner en hink och få upp vatten för att dricka och tvätta sig med. I anslutning till huset finns även en bäck.

Om det är vinter används bara ett rum till att vara och sova i. Värmeljus kan snabbt värma rummet. Om det drar täck med filtar och täcken. Kryp ihop och värm er med varandras kroppsvärme.

Det är bra att ha kontanter hemma, men det kan också vara bra att byta tjänster med varandra. Byt ägg mot varma kläder. Det gäller att vara streetsmart. Och du, bli kompis med din granne. Det kan vara livsavgörande ibland. Vänner på landet är extra bra vänner vid en längre tids katastrof. Jag hoppas verkligen alla följer mitt exempel och bygger upp ett stadigt förråd. Det är inte bara vid krig man behöver en nödlåda.

 

Advertisements